>Faktorforedrag - Jytte Hilden<

Fuglene sang så højt de kunne, den store have var flot som altid, og solen fandt et hul i skyerne, så den også kunne være med. Grundlovsmødet på Gl. Toftegaard blev for fjerde gang holdt i den store, grønne have, hvor omkring 60 personer mødte op for at deltage i fællessang, høre musik og grundlovstale af forhenværende minister og folketingsmedlem Jytte Hilden.

Jytte Hilden slog i sin tale fast, at grundloven bør udstråle livskvalitet. Hun sammenlignede grundloven med et familiealbum, og hun syntes, at det var på tide at filosofere lidt over hvilke nye billeder, der skal puttes ind i det.

Et familiealbum bør ikke kun handle om det, der var engang, men også om de drømme, vi har. Sådan bør det også være med grundloven, mente Jytte Hilden. Hun tog udgangspunkt i sin egen familie og i sit eget liv. Jytte Hilden er én af de 359.000 Kirstener, Hanner og Jetter, der blev født i 40"erne, og de stiller sig ikke tilfredse med et liv som det, deres mødre og bedstemødre levede.

Hun fortalte om sin mormor Thyra, som med sin egne og samfundets øjne blev betragtet som gammel, da hun blev mormor, da hun selv var midt i halvtresserne.

Indtil for nogle år siden havde kvinderne fire livsafsnit: barn, ung, voksen og gammel. Men det vil hverken Jytte Hilden eller andre kvinder på samme alder acceptere i dag, forklarede Jytte Hilden. Mellem "voksen" og "gammel", skal begrebet "senior" puttes ind.

- Jeg vil ikke kaldes gammel og vil ikke give slip på mit aktive liv. Jeg har tænkt mig at blive 94, og selvfølgelig vil jeg gerne have fri en dag indimellem eller have 14 dages ferie, men jeg vil ikke slippe mit netværk eller lade være med at arbejde, sagde Jytte Hilden, der var overbevist om, at de 359.000 jævnaldrende havde det på samme måde.

Jytte Hilden understregede, at netop tiden er en afgørende faktor for livskvaliteten. - Tiden er det mest dyrebare. Jo mere tid, vi bruger med hinanden, jo større fortrolighed og inderlighed opstår der, sagde Jytte Hilden.